header banner
Default

De onlangs uitgebrachte Android-malware blijkt cryptovaluta te vergaren


Steeds vaker duiken er websites en apps op, die op de achtergrond in het geniep bitcoin minen. Dat kan voor flinke oververhitting en andere problemen zorgen, zo waarschuwen makers van antivirusprogramma’s.

Lees verder na de advertentie.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Cryptovaluta Android-malware ontdekt

VIDEO: Android-malware: zo voorkom je dat je smartphone wordt besmet
Android Planet

Regelmatig wordt er nieuwe malware ontdekt voor Android, kwaadwillende software die je toestel overneemt en aast op privégegevens. De beveiligingsonderzoekers van Kaspersky Labs hebben echter nieuwe malware ontdekt die nog een stap verder gaat. Trojan.AndroidOS.Loapi, zoals de app heet, blijkt op de achtergrond Monero te ‘minen’.

1. Wat doet deze cryptovaluta Android-malware?

VIDEO: How to Remove Any Malware from Android Devices?
MalwareFox

Hoewel het al riskant genoeg is dat malware als deze je privégegevens bemachtigt, brengt deze specifieke trojan nog meer gevaren met zich mee. Het vergaren van Monero vereist namelijk veel rekenkracht op de achtergrond, waardoor je toestel in feite continu in gebruik is. De kans op oververhitting is daarmee zeer groot.

cryptovaluta Android-malware

Kaspersky heeft foto’s gedeeld van een toestel met de trojan, waarop duidelijk een oververhitte accu te zien is. Zelfs als je de trojan weet te verwijderen, blijf je zitten met een misvormde en mogelijk zelfs onbruikbare smartphone.

2. Hoe weet ik of de Loapi-malware op mijn smartphone staat?

VIDEO: The Easiest Way to Uninstall Malware on an Android Device [How-To]
Gadget Hacks

Loapi zit verstopt in verschillende onschuldig-ogende apps in de Play Store. Het gaat vaak om apps met namen als ‘Phone Cleanup’ of ‘Free Wallpapers’, of zelfs ‘Anti-Virus Protection’. Bij de installatie vragen deze apps om verregaande rechten, bijvoorbeeld om sms-berichten te versturen of om toegang te krijgen tot al je documenten. De gevaarlijke apps zijn inmiddels verwijderd uit de Play Store.

→ Lees ook: Zo herken je gevaarlijke apps in de Play Store

Mocht er toch malware op je smartphone belanden, volg dan onze instructies voor het verwijderen van gevaarlijke Android-apps. Ook kan het geen kwaad om een (betrouwbare) antivirusscanner te installeren. Die waarschuwt je direct zodra mogelijk gevaarlijke software op je smartphone gevonden wordt.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

3. Waarom ‘minen’ sites en apps cryptovaluta?

VIDEO: Android Malware: SharkBot
The PC Security Channel

Monero is cryptovaluta, in dezelfde geest als bijvoorbeeld bitcoin en ethereum. Cryptovaluta kun je niet alleen verhandelen, maar ook zelf vergaren door te ‘minen’. Dan wordt de rekenkracht van je toestel gebruikt om op de achtergrond meer digitale munten te vergaren. Voor Bitcoin is inmiddels zoveel rekenkracht vereist dat een smartphone niet veel oplevert, maar met beginnende cryptovaluta als Monero is het nog wel rendabel. Althans, als je zelf aan het minen bent.

cryptovaluta Android-malware

Het komt echter steeds vaker voor dat apps of websites op de achtergrond stiekem cryptovaluta vergaren voor eigen gewin. Zo bleek eerder dit jaar dat sommige torrentsites stiekem bitcoin binnenharkten. In sommige gevallen wordt er wel om toestemming gevraagd, met als excuus dat de website het geld nodig heeft om te overleven.

4. Kan ik zelf cryptovaluta minen met mijn smartphone?

VIDEO: Crypto Mining-malware vermomd als games infecteert Android-apparaten - Crypto Mining-nieuws: 12.15.23
Bitminer News

Ja, er zijn apps die je zelf bitcoin, ethereum en andere cryptovaluta laten vergaren. Het gebruik daarvan raden we in de meeste gevallen echter sterk af. Voor de populaire crpytovaluta is inmiddels zoveel rekenkracht vereist, dat zelfs de krachtigste smartphones hooguit een paar cent per dag vergaren.

Bovendien vereist het veel om veel energie. Dat zorgt er op de korte termijn voor dat je smartphone regelmatig opgeladen moet worden. Op de lange termijn beïnvloed het de prestaties van je toestel. Smartphones zijn immers niet gebouwd om continu zwaar belast te worden. Wil je je telefoon ook nog gebruiken voor gewone zaken, dan kun je er beter andere apparaten voor gebruiken.

→ Ontdek de zes beste Bitcoin-apps voor Android: van walles tot Bitcoin-games

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Sources


Article information

Author: Kathleen Curry

Last Updated: 1703137441

Views: 894

Rating: 3.6 / 5 (117 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kathleen Curry

Birthday: 1952-02-27

Address: 6316 Seth Ports, Port Monica, ND 71203

Phone: +4349875119422582

Job: Journalist

Hobby: Board Games, Skydiving, Chess, Orienteering, Woodworking, Traveling, Running

Introduction: My name is Kathleen Curry, I am a variegated, spirited, honest, risk-taking, steadfast, rich, resolute person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.