Hebben wij hier bij een heel aantal klanten ook gehad - opvallend: elke PC waar zich dit voordeed had Barco Clickshare geïnstalleerd staan.
Barco Clickshare heeft natuurlijk die Calendar Integration, maar zelfs bij het uitschakelen van die Calendar Integration in de Clickshare app werden de rechten op die User Shell Folders in het registry toch weer weg gehaald.
[Reactie gewijzigd door Oleato op 25 januari 2023 11:37]
Wij hadden dit probleem ook en niet zo'n klein beetje ook, veel collega's wereldwijd hadden hier last van en soms wel meerdere keren. Het probleem openbaarde zich begin augustus 2022 al. Het viel vooral op bij mensen dat hun desktop shortcuts waren verdwenen (User Shell Folder probleem met OneDrive).
Nadat steeds meer meldingen binnenkwamen hebben we een workaround geschreven om dit op te lossen en inderdaad bijna alles wees op ClickShare. We hebben toen geforceerd een Powershell script uitgerold via CCM dat de Calender Integration van ClickShare voor de HKCU volledig uitschakelde. Inmiddels heeft ClickShare zelf ook een update uitgebracht hiervoor.
Dit was de workaround die we hanteerden (waarom ook ContentDelivery? Omdat Windows Spotlight niet meer werkt):
· Reboot first
· Log in as the user
· Open registry and validate permission on the below entries that it has All Application Packages in there and has "Read" box checked.
Usually All Application Packages is missing from \User Shell Folders. Add All Application Packages in localised language as is visible in \Explorer key permissions (see below).
Computer\HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
Computer\HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders
· Open two Powershell windows, one as normal and one as elevated/admin
· Open Task Manager and end task Explorer.exe (if you don't see it there open a random folder and then end task "Windows Explorer)
· On the elevated Powershell, run the below command. You will see errors but ignore...
Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}
· On the normal (non-elevated) Powershell, do the following commands, ignore any errors… (copy following commands and paste it at once into Powershell, you do not need to do rule for rule (or save as .ps1 script))
Get-AppXPackage | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "C:\Windows\SystemApps\Microsoft.Windows.Search_cw5n1h2txyewy\AppXManifest.xml"}
Get-AppxPackage | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "C:\Windows\SystemApps\ShellExperienceHost_cw5n1h2txyewy\AppXManifest.xml"}
Get-AppXPackage | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "C:\Windows\SystemApps\MicrosoftWindows.Client.CBS_cw5n1h2txyewy\AppXManifest.xml"}
Get-AppXPackage | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "C:\Windows\SystemApps\Microsoft.Windows.ContentDeliveryManager_cw5n1h2txyewy\AppXManifest.xml"}
if (-not (Get-AppxPackage Microsoft.AAD.BrokerPlugin)) { Add-AppxPackage -Register "$env:windir\SystemApps\Microsoft.AAD.BrokerPlugin_cw5n1h2txyewy\Appxmanifest.xml" -DisableDevelopmentMode -ForceApplicationShutdown } Get-AppxPackage Microsoft.AAD.BrokerPlugin
if (-not (Get-AppxPackage Microsoft.Windows.CloudExperienceHost)) { Add-AppxPackage -Register "$env:windir\SystemApps\Microsoft.Windows.CloudExperienceHost_cw5n1h2txyewy\Appxmanifest.xml" -DisableDevelopmentMode -ForceApplicationShutdown } Get-AppxPackage Microsoft.Windows.CloudExperienceHostReboot
Geen idee of deze hier al vernoemd is:
https://www.barco.com/en/...skbar-with-clickshare-app
Alle O365 toepassingen afsluiten, Agenda integratie Clickshare app uitzetten en script runnen als gewone user.
Al 10-tal PC's zo kunnen fixen.
Edit: Script blijkbaar van de site verdwenen.
Edit 2: Script hier terug te vinden: https://learn.microsoft.c...leshoot-start-menu-errors
[Reactie gewijzigd door kevchenko op 25 januari 2023 14:23]
Hier dat script ook laten draaien maar na een paar dagen was het probleem er terug.
Wij hebben dan maar besloten om Clickshare voorlopig niet te gebruiken.
lijkt erop dat het in mijn organisatie wel blijft werken, mits de Barco app wordt geüpdatet naar de laatste versie waar die integration standaard is disabled. Als je handmatig de integratie enablet en herstart staat ie netjes weer uit.
Het script van Barco werkt beter dan de werkwijze die Rudy Ooms ook aanraadt, en beschreven een paar posts hierboven. Doet grotendeels hetzelfde volgens mij maar bij tenminste 1 machine liep Rudy's werkwijze compleet vast. Script van Barco fluit erover, onder user.
De twee scripts van Barco als gewone user lost het bij ons in elk geval op, mits de Barco-app up to date is, anders is na een reboot van Windows het probleem inderdaad weer terug.
Maar goed, wel goed dat je meldt dat het na een paar dagen weer terug komt. In theorie wacht ik daar ook op: mocht het terugkomen, dan moet er een andere 3rd party app zijn die hetzelfde probleem veroorzaakt, want Barco doet het in elk geval niet meer.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 421923 op 25 januari 2023 15:07]
Staat ook iets specifieks over in de link uit het artikel: "If you are using ClickShare by Barco, please see Symptom: Start Menu and other shell components fail when Apps including Barco's ClickShare access Office APIs and Unresponsive Windows taskbar or user shell folder permissions issues with ClickShare App Calendar integration."
Wij hebben dit inderdaad ook gehad echter was dit alleen bij laptops die de nieuwste update hadden ontvangen van de Barco Clickshare. Deze is inmiddels teruggetrokken door Barco vanwege de problemen met de Calendar Integration.
Ook na het uitvoeren van het powershell script?
Ik heb dit issue vanaf dag 1 gehad met windows 11 op mijn werklaptop. Als de machine een keer in slaapstand of een nachtje aan gestaan heeft zijn alle UWP applicaties (waaronder nieuwe start menu en taakbalk) stuk. Een restart van explorer.exe verhelpt het issue, maar dat moet je niet in een teams meeting doen omdat teams dan crashed. Gelukkig blijft de open-shell startmenu wel gewoon werken dus het heeft al minder impact dan mijn collega's ervaren.
Lees ik het nou goed dat een basaal menu in een OS niet meer werkt door CloudDiensten? Vrij treurig dit. Ik begrijp werkelijk niet dat iedereen blijft vasthouden aan Windows, terwijl er open source perfecte alternatieven zijn waarmee je alles kan doen wat je wil, en waarmee je wél controle houdt over je OS en belangrijker; over je data.
Bedrijven zijn lastig te overtuigen naar iets anders. Het is vaak MS only. Office, Teams, Azure, Windows. En ze staan niet open voor iets anders. Het is een beetje op safe spelen ook plus ze hebben vaak enterprise agreements met Microsoft dus als ze iets anders gaan gebruiken krijgen ze bijv minder korting.
veel bedrijven hebben een core-business die belangrijker is dan spelen met software.
Op safe spelen met veelgebruikte marktconforme producten is dan niet vreemd.
Maar jezelf volledig afhankelijk maken van één leverancier is ook niet verstandig. Je kunt wel switchen maar niet ineens. Je moet het langzaam doen. Maar veel bedrijven blijven gewoon bij MS, hoe ver ze prijzen ook verhogen en hoe slecht de service ook wordt.
Teams is een mooi voorbeeld. Het maakt voor de productiviteit waarschijnlijk weinig uit of je Slack of Zoom gebruikt, maar Teams is van MS dus het moet Teams worden hoe bagger die software ook is.
Bij Teams helpt de strakke integratie met Outlook ook mee (en als je toch al 365 hebt als organisatie is de prijs ook aantrekkelijk!)
Slack en Zoom zijn geen concurrenten van Teams; ze dekken samen maar een klein deel van de functionaliteit die Teams biedt. Teams is diepgeïntegreerd in de hele Office-suite zoals geen ander lokaal alternatief dat is.
Google Chat+Meet is wel een alternatief voor Teams; dat heeft soortgelijke integratie tussen mail, office, agenda en chat/bel-functies. Dan nog mist er het een en ander, maar dat is van de MS-kant ook te zeggen. Google heeft ook AD-achtige cloudfuncties zoals Azure dat tegenwoordig biedt, al is de integratie tussen Windows en de MS cloud natuurlijk altijd beter, maar met GSuite kun je ook hele bedrijven draaien zoals je dat met MS doet.
Of je liever bij Google zit of bij Microsoft dat moet je als bedrijf zelf weten. Qua dataverzameling lopen ze ongeveer gelijk op voor betalende klanten en qua privacywetgeving zit er ook niet heel veel verschil tussen.
Het enige wat ik mis op MS Teams (app) dat ik dan 2 fysieke schermen tegelijk niet kan delen. Ik vind het een groot gemis bij presentatie van zaken waarbij op 2 fysieke schermen tegelijk vergelijkende beelden illustratief moeten zijn.
Snap zelf niet waarom dat zo moeilijk zou zijn.
Teams gebruiken met OBS (virtual camera) heb ik wel eens gehoord? Dan kan iets als OBS meerdere schermen, mogelijk ook je eigen webcam input nog ergens in beeld plaatsen, en gewenste andere video trucs doen voor je, en zo de gewenste video output naar Teams samenstellen?
Vergeet niet dat er nogal wat third party enterprise software is dat strak inegreert met Office.
Zo heb ik diverse client tools van bijv. SAP die zich als plugin in Excel nestelen, of de client tools zelf gebruiken office componenten voor weergave van dingen in de client tools (bv Excel grid embedded).
Het is dus niet alleen maar mensen die de platte tools van de Office suite gebruiken, was het maar zo simpel.
Ik heb net iemand uit staan leggen wat ik bedoel met een browser. Wil jij zo'n gebruiker even migreren naar een Linux omgeving?
Mijn vader van 78 gebruikt al jarenlang zonder problemen Linux. Een browser, WPS Office en printjes maken is het enige wat hij doet. Werkt perfect voor hem, en hij heeft geen last meer van virussen of anti-virusprogramma's die hem dwars zaten, waar hij op Windows wel vaker last van had.
Maargoed, iedere z'n ding. :-)
Doe hetzelfde eens voor een heel bedrijf met een AD, en waar gewerkt wordt met Microsoft 365 etc. Dan wordt het een heel stuk lastiger. Dat doe je niet even. Ik gebruik zelf ook graag Linux, maar daar kun je net zo goed problemen krijgen met oorzaken waar je ook vragen bij gaat stellen. Sommige dingen die heel simpel zijn in Windows zijn juist omslachtig in Linux, net zo goed als andersom.
Een startmenu wat niet werkt door problemen met clouddiensten is niet zo gek. Het startmenu heeft nou eenmaal functionaliteit die daarmee integreert (wat ik persoonlijk ook veel gebruik), en ja dan kan daar een keer wat mis gaan, hoe vervelend dat ook is.
Een startmenu wat niet werkt door problemen met clouddiensten is niet zo gek.
Dat is heel gek. Dat zou hetzelfde zijn als dat je mobiele telefoon helemaal niets meer kan als je geen bereik hebt maar wel wifi. Geen fotos maken, geen spelletjes, geen youtube.
Ik heb precies dit overigens al veel langer dan een paar weken af en toe kun je klikken en doen wat je wil, maar dat hele menu vertikt het om iets te doen.
Echt heel kansloos verhaal dit.
Zelfs dat zou nog kunnen als er een foutje zit in de manier waarop je telefoon bepaalt welke verbinding gebruikt wordt. Als daar een bug in zit waardoor de mobiele verbinding gebruikt wordt ondanks het ontbreken van die verbinding, zouden apps die een internetverbinding nodig hebben problemen kunnen hebben. De camera app in je vergelijking zou alleen wel raar zijn, gezien die geen internetverbinding nodig heeft.
Dus nee, dit probleem is niet heel gek, hoe meer functionaliteit geïntegreerd is, hoe meer er stuk kan gaan.
De camera app in je vergelijking zou alleen wel raar zijn, gezien die geen internetverbinding nodig heeft.
Dat was exact mijn punt. Het kunnen open van het start menu is niet afhankelijk van een internetverbinding. Althans. Zou het niet moeten zijn. Ook niet van een service elders.
Het gaat om een UI element wat stopt met werken omdat een integratie (wat een api aan zou moeten spreken jn een aparte thread zou moeten lopen) niet werkt. Dat hoort gewoon niet.
Klopt, maar bepaalde functionaliteiten wel, en daar kan wat mis gaan, hoe het ook werkt.
Maar dat (internet connectie) zou dus in een aparte thread van de applicatie moeten zitten, Het start menu zou dan tenminste nog wel lokaal met lokale data kunnen werken. Dan is het online gedeelte dus niet verantwoordelijk dat ook de lokale data niet meer aanspreekbaar is en daarmee, in dit geval het start menu, dus niet de complete applicatie om zeep helpt.
Het is tenslotte niet zo dat het start menu niet vaak gebruikt in Windows. Microsoft is met de nieuwe versies van Windows duidelijk van mening dat iedereen een goede, altijd beschikbare internetverbinding heeft. Verassing, in grote delen van de wereld is dat niet het geval. Maar zij ontwerpen dus een start menu wat dus wel afhankelijk van goed en stabiel internet is.
En vinden het dan raar dat er problemen optreden wanneer dat dus niet het geval is. En dan kom jij met een 'goed-prater'-argument: "want zo werkt het nu eenmaal". Niets meer dan een drogreden en mijns insziens een serieuze ontwerpfout. Maar goed ik schrijf software met het welzijn van klanten in het achterhoofd. Microsoft doet dat niet (meer), dat is ondertussen wel duidelijk.
Met woorden zal Microsoft je vast hebben overtuigd dat zij het beste met je voor hebben. Met hun daden doen ze precies het tegenovergestelde. Naar mijn mening tellen daden meer dan woorden. Wat jij meent, dat moet je zelf weten. Zie mijn commentaar ook niet als een overtuigingspoging, het is alleen bedoeld om aan te geven waar ik vanaf redeneer.
Dat er bij complexe code zaken mis kunnen gaan, dat hoef je mij niet uit te leggen, daar ben ik allang mee bekend. Maar een startmenu is erg basaal tegenwoordig en het is ook zo dat de code voor het start menu in alle versies van Windows voor Windows 10 en 11 prima werkte en dat in Windows 7 internet integratie stukken beter werkte. Want, 3 keer raden, lokale data had de voorkeur en internet-connectie zat in een aparte thread.
Maar voor Windows 10/11 moest dat dus worden omgekeerd en nu hebben we al meer problemen met het startmenu gekend dan in de afgelopen 5 jaar. Kom dus niet aanzetten met: "want zo werkt het nu eenmaal". Het is een ontwerpkeuze van Microsoft. En een slechte keuze. En niet klantgericht, maar vooral Microsoft-gericht.
Goed, jij mag daar dan hartstikke vrolijk van worden, dat is je goed recht. Maar weet dus dat er andere meningen zijn, met betere argumenten dan: "zo werkt het nu eenmaal".
Ja maar dan werkt dat deel van de functionaliteiten (zoals zoekresultaten van het internet) gewoon niet. Prima. Kan gebeuren, maar de rest moet het dan nog wel gewoon doen. Al helemaal het openen van het menu zelf. Dat er dan een bepaalde set data niet rendert is nog tot daar aan toe, maar dat de volledige OFFLINE UI ook niet werkt is gewoon slecht.
Iets zegt me dat Windows 11 stiekem meer in "de cloud" hangt dat op je pc staat.
Best wel kwalijk.
Ik moet nu bij m'n werkgever ook met win11 en Microsoft 365 werken...
Die ziet me al aankomen met een 404 like error als ik geen productiviteit kan laten zien.
Maar ja,
Daarom ben ik ook voorstander van "offline" windows en office blijven houden.
Dán maar alles lokaal opslaan, en via OneDrive, wanneer het Internet er weer is, uploaden.
Same hier.
Gisteren mooi voorbeeld met die azure outage. Globaal urenlang heel veel spul kapot door een netwerk config fout.
Er zijn prima manier om dit tegen te gaan en heb het hier ook over gehad met verschillende mensen.
Laatst ook al gedoe met die shortcuts die spontaan weg waren, like how the F is dit een ding en hoe accepteren we dit? Kennelijk kan microsoft gewoon zaken op je systeem verwijderen zonder melding, zonder update en zonder pardon. Een shortcut is ook maar gewoon een file handle op een bepaalde plek. Wat nu als zij een supply chain attack hebben in dit systeem?
Lijkt mij nu een hele mooie attack vector nu het bestaan van deze mechaniek bekend is. Kun je in één klap ieder windows systeem kreupel maken.
Jou vader had in dit geval ook geen last gehad met Windows. Hij zal nooit programma's draaien die zo diep in de wortels van Windows hakken. Wat hij niet meer kan, is dat programmaatje van de kaartclub, biljartclub of het oude mannen praathuis installeren. Dat vindt hij jammer zijn clubmaatjes kunnen dat namelijk wel, die gebruiken Windows (niet omdat het beter is, maar ze gebruiken het allemaal)
Maar ja, nog een jaartje of 10 dan ben ik zelf zo oud en ik weet nu al dat ik voor hulp niet naar mijn kinderen hoef.
Als ik geen anti-virus op een windows machine installeer en Defender disable zal ik op Windows ook geen last hebben van virussen. Zo nu en dan een afschrijving van de bankrekening neem ik dan voor lief.
Linux heeft verhoudingsgewijs meer risico als Windows producten als je naar de vulnerabilities kijk. Denk dat je opa er meer aan heeft om wat beter geholpen te worden ipv hem oogkleppen te geven.
Er is een verschil tussen vulnerability lijsten tussen Windows en Linux.
Windows is van een bedrijf, die zullen alleen de vulnerabilities die ze zelf vinden fixen, gecombineerd met de grote vulnerabilities die door anderen gevonden worden. Wat er daadwerkelijk allemaal achter de deuren van het ontwikkelen van Windows gebeurd, vindt plaats achter gesloten deuren, en heeft de wereld niet veel zicht op.
Linux is een open gemeenschap, waarbij iedereen die een fout vind dit kan melden, en eventueel fixen. En omdat dat volledig in het open gebeurt, wordt iedere potentiële vulnerability die er gevonden wordt openlijk vermeldt. En telkens als een stuk software gepatched wordt, wordt er een nieuwe versie van die package naar buiten gestuurd, en krijgt de meerderheid van de Linux-computers in de wereld die fix.
Linux is een open gemeenschap, waarbij iedereen die een fout vind dit kan melden, en eventueel fixen. En omdat dat volledig in het open gebeurt, wordt iedere potentiële vulnerability die er gevonden wordt openlijk vermeldt. En telkens als een stuk software gepatched wordt, wordt er een nieuwe versie van die package naar buiten gestuurd, en krijgt de meerderheid van de Linux-computers in de wereld die fix.
Dat is de theorie maar niet de praktijk.
Iemand bouwt een library, dat werkt en iedereen gebruikt het. Wie heeft die library op security issues gecheckt? Niemand. Vervolgens kan iedereen die library beginnen uitbreiden met nieuwe functionaliteit, wie controleert er of die persoon wel in staat is om veilige code te schrijven? Niemand.
Als iets stopt met werken, ja dan gaan er veel ogen kijken wat er mis is maar voor security krijg je het bystander fenomeen, iemand anders zal het wel controleren en op het einde van de rit heeft niemand het gecontroleerd.
En telkens als een stuk software gepatched wordt, wordt er een nieuwe versie van die package naar buiten gestuurd, en krijgt de meerderheid van de Linux-computers in de wereld die fix.
Linux draait vooral op embedded toestellen die op forks draaien van Linux, het heeft weken geduurd bij de Log4j vooraleer we eigenlijk wisten welke devices al dan niet vatbaar waren en nog langer tegen dat al die fabrikanten updates uitbrachten.
https://www.cybersecurity...4j-one-year-later/638416/
The Log4j crisis underscores the deep connections between open source and proprietary code, and how deep the stack of dependencies and infrastructure has become, according to Brian Behlendorf, general manager of the Open Source Security Foundation.
En dat vat eigenlijk de praktijk wel samen, iedereen ligt code van elkaar te gebruiken, de code is van niemand en het moment er een serieus probleem opduikt val je weg in een spinnenweb waar niemand nog aan uitgeraakt.
Linux heeft nog 1 voordeel, er zit doorgaans geen gemiddelde eindgebruiker achter het scherm die gemakkelijk om de tuin te leiden is maar voor de rest begint het een drama te worden.
Log4j heeft dan ook helemaal niets met Linux de kernel te maken. Ik begrijp best dat je problemen hebt met GNU/Linux distributies, omdat het je op een of andere manier niet zint. Maar dan hoef je nog geen zaken te gaan verzinnen, die er niets mee te maken hebben.
Log4j is een Java library die op een JVM draait op een willekeurig besturingssysteem. Dat dat in de meeste gevallen dan een (GNU/)Linux distributie is, is wel logisch, omdat dat in veel embedded toepassingen het gekozen besturingssysteem is.
De schuld bij het niet patchen van vulnerabilities ligt in deze bij de verkopers van de apparaten die hun ondersteuning niet op orde lijken te hebben.
Alleen is log4j Java, geen Linux. Het kan draaien op elk os waar Java op draait.
Er is een verschil tussen vulnerability lijsten tussen Windows en Linux.
Inderdaad, de attack surface op Windows is vele malen groter dan op de gemiddelde Linux-installatie en daarom heeft Microsoft enorm veel tijd en moeite geïnvesteerd in het veiliger maken van Windows. Als het aankomt op exploitbescherming, privilege separation en andere softwaresecurityeigenschappen kan Linux nog wel het een en ander van Microsoft leren. Het is een gigantisch gedoe om Xen zo in te stellen dat je op Linux in de buurt komt van de security die Windows standaard heeft, helemaal als je graag je GPU wil gebruiken voor renderen.
Ja, Linux is open, maar de meeste mensen repareren Linux niet. De meeste mensen kunnen hun problemen niet eens bij Linux zelf melden omdat distro's als Ubuntu en Fedora hun eigen kernels met hun eigen aanpassingen leveren die achterlopen op de huidige Linux-releases.
Open source geeft mensen enorme vrijheden en is eigenlijk altijd beter voor de eindgebruiker dan het alternatief, maar qua security zegt het niet zoveel. Je hebt open source-projecten die beveiligingslekken negeren, bagatelliseren of ontkennen net als dat je proprietary projecten hebt die niet met beveiliging om kunnen gaan, of je de code nou kan zien of niet zegt niet zo heel veel over of je de fix krijgt of niet.
En telkens als een stuk software gepatched wordt, wordt er een nieuwe versie van die package naar buiten gestuurd, en krijgt de meerderheid van de Linux-computers in de wereld die fix.
De huidige trend op Linux (steeds meer statisch gecompileerde programma's, Flatpak, AppImage, Snap) zorgt er toch voor dat dat steeds minder een ding is. Ook ben je extreem afhankelijk van je packagers op Linux: het Firefox-pakket heeft bijvoorbeeld securityfixes vaak een dag of twee later als je die bij distro's vandaan haalt, bijvoorbeeld. Sommige distro's moeten fixes backporten naar oude versies omdat de fix alleen maar op de bijgehouden versies worden verspreid en dat is natuurlijk niet waar distro's mee werken. Kernelpatches willen ook nog wel eens een paar dagen op zich laten wachten. Ik heb meerdere malen een webservice een dag of twee uit moeten zetten omdat Ubuntu nog bezig was packages te prepareren nadat er lekken uitgekomen waren.
Als iedereen op Arch zou zitten, zou software met een dag wereldwijd gepatcht kunnen zijn, maar in de praktijk is het allemaal niet zo rooskleurig. Alleen Linux gaat de wereld niet redden, er komt nog een hele hoop bij kijken dat in de praktijk net zulke grote problemen heeft als de stunts die Microsoft allemaal voor elkaar krijgt. Het verschil is dat Microsoft miljarden klaar heeft liggen en Linux vaak door vrijwilligers en stichtingen aan elkaar geknoopt wordt, wat de verwachtingen ook heel anders maakt natuurlijk.
Zo was het misschien vroeger maar er zijn tegenwoordig zoveel mensen die zoeken naar vulnerabilities en deze vermelden. Closed of open structuur maakt echt niet veel verschil meer.
Dat ruikt verdacht veel naar een mooi voorbeeld voor het gebruik van ChromeOS en dergelijke.
Of het nu om het even welke linux distributie is of een ChromeOS systeem (of een ruim tablet, eventueel met toetsenbord): Zolang er geen 'eis' voor microsoft is, gaat het voor de meest onervaren gebruikers goed genoeg zijn.
Mijn moeder gebruikt ook al jarenlang Linux zonder problemen, omdat ik voor haar alles goed heb ingericht. Het enige wat ik bij haar eens in de 2 jaar hoef te doen is een upgrade naar een nieuwe LTS versie, waarna alles weer 2 jaar lang blijft werken. De gewone updates kan ze zelf doen.
En mocht er dan echt iets stuk gaan, dan kan ik dat voor haar verhelpen. De laatste keer dat ze met Windows heeft gewerkt, is toen dat besturingssysteem werd getroffen door ransomware. Dat draaide overigens naast Linux, waarbij Windows totaal geen toegang had tot de Linuxschijf. Ik heb onder Windows gewoon nooit de driver geïnstalleerd voor de SATA controller.
Waarom niet? Als ze Windows kunnen leren gebruiken kunnen ze dat ook met Linux of MacOS. En een browser op Linux of MacOS is hetzelfde concept als op Windows. Dat Windows de facto de standaard is en altijd als eerst aangeleerd wordt is fijn voor Microsoft, maar zegt eigenlijk niets over de gebruikers en hun kunde.
Gebruikers werken met applicaties, niet met een OS. Als je een Linuxmint of Ubuntu pakt en de icoontjes laakt lijken op wat ze gewend zijn, valt dit allemaal wel mee.
Een complete (A)AD, Je ERP en andere software binnen de organisatie afhankelijk van lokale clientsoftware, dat is eerder het probleem.
Is een browser onder Linux is anders dan?
Weet niet waar je in het artikel leest dat het start menu niet meer werkt door de cloud storing die MS momenteel heeft, want ik vind het niet terug.
Microsoft en windows zijn verre van perfect maar dit is niets minder dan ongefundeerd bashen.
Een beetje een combinatie van zaken maakt de microsoft cloud integratei wel degelijk verdacht: uwp-applicaties, zoek-systeem (dat nogal verweven is met de online-zoek-dienst), msOffice (ook steeds meer cloud integratie) en van het startmenu zelf heb ik ook steeds meer het idee dat daar meer cloud koppeling in zit dan dat ze vertellen: Bij mij hapert het start menu soms in sync met lokale wifi problemen...
En misschien ook wel gecombineerd met nieuws: Grote storing bij Microsoft treft verschillende diensten zoals Office....
[Reactie gewijzigd door beerse op 25 januari 2023 13:34]
Voor het grootste deel van de gebruikers/mensen maakt het niks uit. Gamers kopen geen Macbook en gebruiken geen Linux omdat bepaalde games hier minder goed op werken of helemaal niet.
Een bedrijf gaat niet snel alles vervangen naar LibreOffice. Linux based distro's zijn gewoon niet weggelegd voor de alledaagse gebruiker. Niet alle software wordt gewoon goed ondersteund. Apple producten ga je met hetzelfde probleem zitten.
Grote bedrijven moeten eerst grote stappen zetten om hun software goed werkend te krijgen op Linux voor mensen volgen. Dan nog zal het voor menig gebruiker een worst zijn, want ze kennen Windows.
MacOS is over het algemeen prima binnen bedrijven te gebruiken en heeft ook een erg gunstige ROI. Neem IBM als voorbeeld, die zijn voor een groot deel over naar Apple en zien daar een hogere kosteneffectiviteit. Uiteraard kan het zijn dat het bedrijf van een specifiek stuk software afhankelijk is dat louter op Windows draait, dan heb je niets aan Mac/Linux nee. Maar dat kan andersom ook zo zijn dat er juist iets dat louter op MacOS draait nodig is. En als enkel een browser en simpele tools nodig is kan Linux een prima en erg goedkope uitkomst zijn.
Kortom: het hang helemaal van het bedrijf en de afdeling af.
Het is natuurlijk altijd dezelfde discussie, en hoewel Linux distro's tegenwoordig heel goed werken. Is het voor veel toepassing gewoon nog nèt niet. Ook is ondersteuning vaak moeilijker toegankelijk voor mensen zonder ICT achtergrond.
Een paar dingen die IMO gewoon minder goed werken op Linux (ook door beschikbaarheid van sofware):
- Audiobewerking
- Beeldbewerking (nee Gimp is geen Photoshop niveau)
- Gaming (Gaat tegenwoordig vast heel aardig maar zal ook vaak niet werken)
- Videobewerking
- Office taken (Sorry, Libre/OpenOffice is gewoon niet van het niveau Microsoft Office).
En zo is het lijstje door te trekken. Er zijn ook dingen die IMO bijzonder goed werken op Linux en minder op andere OS'en, maar deze zijn vaak technisch vaan aard en die doelgroep zul je al vaak op Linux machines zien werken.
Ik doe zelf veel webdevelopment en vind op veel Linux installaties font rendering gewoon niet on point, vaak zij het zulke dingen die het gewoon net storend/lastig werkend maken. Hobbymatig ben ik met muziek bezig, ook dat is in mijn ervaring vrij hobbelig op Linux machines. Servers daarentegen...
[Reactie gewijzigd door Ed Vertijsment op 25 januari 2023 13:10]
Je noemt ook alleen maar zaken die de meeste mensen niet doen. Hoeveel mensen doen nou echt aan audiobewerking, beeldbewerking en videobewerking? Ik zou zeggen dat 99% van de mensen daarvoor genoeg hebben aan de tools die er zijn op Linux (en zo ook ik, alhoewel ik zelfs nog muziek produceer met Bitwig; een professionele DAW). Gamen doen veel mensen natuurlijk, maar ook dat wordt steeds beter op Linux. En het gros van de mensen wil gewoon een browser, een spreadsheet en wat tekstverwerken. Daar werkt Linux perfect voor.
En natuurlijk kan je allemaal exotische Word macro's en Excel-functies noemen. Maar ik ben in de 15 jaar dat ik nu Linux gebruik nog maar één keer een functie tegengekomen die niet in OpenOffice, maar wel in Iets zat. En dat was in 2008.
Mijn punt is niet dat er iedereen muziek maakt op een machine maar dat er genoeg situaties zijn te bedenken waarin Windows gewoon een geschiktere oplossing is. Omgedraaid is dat ook zo; maar vaak zijn dat geen situaties met reguliere gebruikers.
Omdat we software en hardware willen gebruiken die helemaal niet of niet goed op Linux werkt.
Dus wordt het al gauw Windows... of als je geld over hebt, Apple, dat iig nog een beetje support geniet van software (professionele CAD software, DAW's, Office, Teams, etc) en hardware leveranciers (printers, camera's, serieuze audio apparatuur etc).
Ik heb meer oude printers werkend gezien op Linux dan op Windows. Enige "hardware" waar de support nog niet altijd aanwezig is zijn de regenboog ledjes; maar dat ligt niet aan Linux maar aan de fabrikanten dit geen open standaard gebruiken voor de aansturing.
Misschien dat dit met nieuwere hardware (wat jij noemt van printers etc) anders is?
Het hele office argument is wat raar gezien MS dat juist steeds meer vanuit de browser wil.
Software ben ik het mee eens dat sommige dingen niet aanwezig zijn op hetzelfde niveau als Windows; hardware niet.
Ik ga het vanzelf merken; op mijn werk laptop ben ik al 2 jaar over op Linux en mijn game pc gaat met de volgende upgrade ook over. Kijken of ik dan nog steeds zo'n optimist ben .
Ik heb overigens heel vaak geprobeerd om volledig Linux te draaien... begon daarmee met Slackware 23 jaar geleden.
Het is niet dat ik het niet geprobeerd heb zeg maar. Ik liep simpelweg elke keer tegen beperkingen aan en uiteindelijk ben ik er maar mee gestopt.
Ook een tijdje Apple gebruikt (MacBook Pro, Mac Mini). Dat ging een stuk beter dan met Linux, maar zelfs daar heb ik problemen gehad.
Soms zijn het kleine dingen zoals dat de OCR software van een scanner niet werkt, om bijvoorbeeld doorzoekbare PDF bestanden te maken.
Tsja, op zo'n moment erger ik mij Op Windows werkt het dan simpelweg, maar voor andere OS-en leverde Brother bijvoorbeeld geen OCR.
En als je elke keer weer tegen "iets" aanloopt, flikker je zelfs een MacBook in de hoek en haal je weer een Windows machine in huis
Dat ik voor mijn werk als developer ook nog eens Windows applicaties moet maken helpt ook niet mee. Geen zin om de hele tijd in een RDP sessie te zitten.
Ik werk ook aan moderne Angular web apps hoor, maar Windows apps horen er nou eenmaal ook bij.
Het is kortom voor mij simpelweg praktischer om op Windows te blijven. Tegen wil en dank
Op servers draai ik wel Linux (Debian) en Docker trouwens.
[Reactie gewijzigd door Lethalis op 25 januari 2023 16:04]
Enige "hardware" waar de support nog niet altijd aanwezig is zijn de regenboog ledjes;
ARGB bedoel je? Voor de fans, ledstripjes, waterkoelers en alle andere RGB-meuk?
OpenRGB
https://openrgb.org/
We hebben het hier over merken die het iedereen moeilijk maken . AlienWare (Dell); want dat heb ik inderdaad geprobeerd en ook een die voor AlienWare laptops specifiek was.
Alsof een bug in software zo raar is. Mensen blijven vasthouden aan Windows omdat ze het gewend zijn, het werkt voor 99% van de mensen die het gebruiken gewoon goed en ondersteund een heleboel programmas. Vrij logisch dat men zich blijft houden aan iets dat ze gewend zijn en eigenlijk ook gewoon goed werkt.
En zo begrijp ik werkelijk niet dat mensen dit soort kritiek blijven leveren. Ja, dit is een blunder. Ja, er zijn alternatieven. Ja, er zijn use cases voor alternatieven die werkbaar zijn. Nee, je kunt níet per definitie alles doen wat je wil. Nee, controle over je OS is als eindgebruiker niet altijd wenselijk.
Lees ik nou goed dat er weer een Linux fan boy per see moet komen bashen op MS? Vrij treurig dit.
Dat er enige tijd geleden een kernel update voor Linux problemen gaf met Nvidia kaarten is voor MS gebruikers toch ook geen reden geweest om te komen bashen?
Wees misschien blij dat we nog aan MS blijven vast houden. Moest iedereen opeens naar Linux over gaan ga je nog wat anders te zien krijgen.
Software die herschreven moet worden om onder Linux te kunnen werken, en dan klagen over bugs...
Malware makers die Linux meer gaan aanvallen, en dan klagen dat dat veilige Linux plots niet zo veilig is...
Leg je er toch bij neer. Al 20 jaar zit men te roepen dat Linux het gaat over nemen van Windows. Het gaat gewoon niet gebeuren.
Linux is niet voor iedereen geschikt of gewenst.
Ik heb slechte ervaringen met moderne Volkswagens. Ik ga toch ook niet tegen elke Volkswagen rijder staan roepen dat ze op een ander merk moeten over stappen?
Lees ik nou goed dat er weer een Linux fan boy per see moet komen bashen op MS? Vrij treurig dit.
Dat er enige tijd geleden een kernel update voor Linux problemen gaf met Nvidia kaarten is voor MS gebruikers toch ook geen reden geweest om te komen bashen?Wees misschien blij dat we nog aan MS blijven vast houden. Moest iedereen opeens naar Linux over gaan ga je nog wat anders te zien krijgen.
Software die herschreven moet worden om onder Linux te kunnen werken, en dan klagen over bugs...
Malware makers die Linux meer gaan aanvallen, en dan klagen dat dat veilige Linux plots niet zo veilig is...Leg je er toch bij neer. Al 20 jaar zit men te roepen dat Linux het gaat over nemen van Windows. Het gaat gewoon niet gebeuren.
Linux is niet voor iedereen geschikt of gewenst.
Ik heb slechte ervaringen met moderne Volkswagens. Ik ga toch ook niet tegen elke Volkswagen rijder staan roepen dat ze op een ander merk moeten over stappen?
Zou het kunnen omdat er nogal wat mensen zijn die neerkijken op Linux als minderwaardig, goedkoop,
waarbij Linux niks goed kan doen.
Mijn grootste probleem met Windows is het machtsmisbruik van hun door alles te koppelen, alles wat een beetje succesvol dreigt te worden opkopen, dat je afhankelijk wordt van Microsoft.
En de privacy issues uiteraard.
Dat kan. Voor alle duidelijkheid, ik kijk er niet op neer. Het is niet mijn ding. Punt.
Ivm dat machtsmisbruik. Ja dat is een van jou redenen om niet met MS te werken. Ik heb dat dan weer met Apple. Qua macht vind ik hen nog erger.
jahoor, elke keer zo'n soort reactie, dat het allemaal triest gesteld is met Windows en iedereen over moet gaan op Linux. Daar word ik ook een beetje moe van, dit soort off-topic reacties.
De eerste vraag die ik dan stel is welke Linux
Hij bedoelt de Linux distro die goed werkt... uhhhh ooh ja die (nog) bestaat niet...
Er zijn er heel veel die heel goed werken, dus ik snap je opmerking niet helemaal.
Er zijn zoveel distro's en nog zoveel meer meningen daar rond. Iemand die met Linux wil beginnen ziet door de bomen het bos niet meer.
Ja precies, de ene zegt distro x, de andere y. Er zijn volgens mij meer dan 200 distro's. Welke moet een bedrijf pakken? En dan los van de support.
Zelfs ik als particulier weet niet welke distro nu geschikt is voor mij. Elke keer weer keuzestress
Ha ha ha een soort stemwijzer zou helpen
Ik denk dat je veel te zwaar weegt aan het concept 'distro'. Het is -bijvoorbeeld- niet zo dat je alleen met Kali Linux een Hat kan zijn.
Een bedrijf zal procesmatig definities, use cases, wensen, eisen, en corresponderende beoordelingen optuigen. Dit is een gortdroge exercitie en levert veel informatie op. Dat zal tot een conclusie gebracht worden door management. Juist voor bedrijven is dit gesneden koek.
Juist niet, met andere OSen is het makkelijker, bijv macOS of Windows. Geen gelijkwaardige alternatieven ervan, want ze zijn ieder van slechts 1 bedrijf per OS.
De distro's zijn een wildgroei en sommige distro's stoppen ook naar verloop van tijd of veranderen (bijv Redhat werd betaald, wat op zich prima is in het bedrijfsleven. En recentelijke CentOS, wat nu dus een hoop bedrijven opnieuw een uitdaging oplevert voor de toekomst, zie diverse fora).
Euh nogmaals: scopen van dit soort vragen en een heldere bevindingen formuleren is gesneden koek voor bedrijven. Wanneer je een levend ISO-raamwerk hebt, is het echt een fluitje van een cent om gedegen onderzoek te doen en tot een logische en verantwoorde keuze te komen. Je hebt het over wildgroei, maar met een paar simpele eisen/wensen/toepassingsgebieden kan je het speelveld decimeren. Het is volstrekt zinloos om álle denkbare distributies door te spitten.
Je staat te ver van de werkelijkheid. Ja bedrijven kunnen dat scopen, maar met die keuze is het nog niet gezegd dat bijv. een CentOS er ineens mee kapt, wat tot ellende leidt bij een grote universiteit in NL.
Verder: het feit dat de afgelopen 25 jaar Linux nog geen cm dichterbij de desktop bij de massa is gekomen, geeft ook wel aan hoe men er tegen kijkt. Het is niet dat het slecht is, verre van dat. Het is in een paar minuten geinstalleerd en prima te gebruiken, ongeacht de desktop omgeving die je kiest (wat ook al een hele discussie op gang brengt, welke gaan we gebruiken). Het is gewoon teveel keuze, het landschap is veel en veel te gefragmenteerd. Daarom slaat het niet aan, helaas overigens. Beetje concurrentie voor MS zou wel fijn zijn.
Die concurrentie zal in Nederland nooit voorkomen. In andere landen waar Microsoft minder diep in de IT-infrastructuur zit zoals Noorwegen, Griekenland en India, zie je wel concurrentie en ook gebruik van Linux op de desktop. In India heeft Linux ook een groter marktaandeel dan macOS.
Dat doet me alleen afvragen waarom het in die landen wel kan en hier in Nederland niet. Het lijkt ook aan de cultuur van een land te liggen en hoe veel of weinig risico's mensen in die landen durven te nemen. Nederland is wat betreft IT-infrastructuur ultraconservatief, veel meer dan de VS en andere landen met een groot marktaandeel voor Windows.
Het marktaandeel macOS is ook redelijk "verwaarloosbaar" doorgaans.
Ik denk dat Noorwegen ondernemender is en wellicht meer "risico" durft te nemen, of wellicht pragmatischer is. India is meer een land waarbij iemand iets beslist en het dan ook zo gaat gebeuren.
Je zegt het precies goed: NL is conservatief op IT vlak. Er komt ook weinig innovatie op dat vlak vanuit NL. Wel jammer omdat de overheid pretendeert dat hier een kenniseconomie is en al het productiewerk het land heeft uitgejaagd (zodat we weer flink afhankelijk zijn van andere landen).
Je hebt 't steeds over CentOS als schoolvoorbeeld van waarom ik ongelijk zou hebben. Echter: men heeft ruim voldoende tijd gehad om te migreren naar iets wat als alternatief uit de bus zou komen. Daar komt bij: CentOS was een "gratis RHEL". Er is dus toentertijd bewust een keuze gemaakt bepaalde kosten niet te maken, waarbij je voor een Microsoft-oplossing een legertje consultants moet inhuren om een infra in te richten en de navenante kosten te berekenen. Ergo: hoe zuur het ook is, het mocht ook niets kosten. Hier is dus sprake van een kosten/baten-afweging die klote uitpakt. Maar dit had in de risico analyse terug moeten komen, als deze goed uitgevoerd is. Ik denk dat ik niet te ver van de werkelijkheid sta, ik denk dat jij een beetje met bias en gebrek aan kennis kampt. Dat je vervolgt met Linux op de allround desktop, bevestigt mijn vermoeden. Dat is dammen, in tegenstelling tot schaken.
Dat valt wel mee, hoor. Er zijn genoeg distributies die zich expliciet afficheren als beginner-friendly. En zodra iemand begrijpt wat een distro is en wat in globale lijnen het verschil kan zijn tussen A en B, wordt het allemaal nog duidelijker. Iemand die écht met Linux wil beginnen heeft in no time iets gevonden om mee te beginnen.
Er zijn zoveel distro's en nog zoveel meer meningen daar rond. Iemand die met Linux wil beginnen ziet door de bomen het bos niet meer.
Iemand die met Linux wil is geinformeerd, of laat zich informeren, die zal niet meteen de moeilijkste Linux distributie starten.
Als je een beetje rond surft zie dat de overstap van Windows naar Linux Mint niet heel moeilijk hoeft te zijn, zeker als al Firefox, Thunderbird, Libreoffice op Windows hebt gebruikt.
Daarbij zijn tig plaatsen waar je met vragen terecht kunt.
Doe geen moeite. Mij haal je niet meer over. Ben een Windows man en blijf dat tot de dood
Dan vraag ik me af wat je gaat gebruiken, wanneer Windows doodgaat.
Nu kan ik er zelf redelijk mee overweg, maar het kan toch echt frustrerend werken. Zelfs voor mij als technische IT-er kosten simpele dingen mij soms verrassend veel tijd.
De soort distro maakt nog best wel uit voor sommige apps; zo wil mijn Ubiquity controller een systemd machine hebben. Ik zou mijn god niet weten of en hoe ik zoiets aan de praat krijg met een non-systemd machine. Dan de aloude KDE vs Gnome vs wat anders, blijkt dat bepaalde apps niet (lekker) werken. Dan zoek je een tutorial op, blijkt die weer niet toepasselijk op jouw distro, en zo voorts.
Vervolgens het schisma van native apps, flatpak, en al die andere zut die je shared library probleem proberen op te lossen door alles in enorme images te prakken met alle dependencies bij elkaar. Dat heet symptoombestrijding bij mij thuis.
Ik ben best kritisch op wat MS produceert, maar ontegenzeggelijk is Linux de laatste jaren ook een flinke bende geworden als je het mij vraagt. Ik gebruik het wel als desktop omgeving maar tot nog toe kan ik niet helemaal zonder windows.
Ja, maar 2023 wordt het jaar dat mensen dat ook daadwerkelijk gaan doen.
Ik heb dezelfde gedachten als ik weer 's lees over problemen met Windows - Ik vind het ongelofelijk dat gebruikers een dergelijke afhankelijkheid accepteren - It blows my mind.
Suc6 met Linux in een zakelijke omgeving....
Voorbeelden te over dat dit mislukt is / veel ellende en beperkingen geeft.
Suc6 met Linux in een zakelijke omgeving....
Voorbeelden te over dat dit mislukt is / veel ellende en beperkingen geeft.
Hier een oude lijst van bedrijven instellingen, scholen die allemaal gebukt gaan onder mislukkingen, ellende en beperkingen.
https://en.wikipedia.org/...usinesses_and_non-profits
Vanochtend hadden we netwerk problemen op het werk.
Dan blijkt het ineens 5x zo lang te duren om van een PowerPoint een pdf te maken met de ingebouwde expert functie van Office. Waarom Microsoft, waarom?
het gaat hier over een presentatie-app die even in je agenda kijkt naar je volgende vergadering zodat je met een druk op de knop je machine kan presenteren op een groot scherm.
Heeft Linux daar gebruiksvriendelijke alternatieven voor? Vast wel. Zijn die in gebruik? Vast wel, maar de rest van de wereld gebruikt Windows en Clickshare.
Dit is zeker niet recent. Dit probleem heb ik echt al wel een jaar of 2 bij klanten gezien. Achterliggende probleem verschilt ook nog wel eens. Voor mensen die dit probleem hebben
Staan de meest voorkomende.
Source
[Reactie gewijzigd door Dylan_R op 25 januari 2023 11:34]
Dat er een probleem met het start menu is speelt inderdaad al jaren. Echter denk ik dat dit specifieke probleem wat het bericht over gaat los staat daarvan.
Achterliggende probleem verschilt ook nog wel eens.
Is dat niet MS: 1 foutmelding, 20 mogelijk verschillende oorzaken, 53 oplossingen, mogelijk geen daarvan werkt...
Ja, en de melding is: 'an error occured'
Veel plezier met zoeken.
Ask your system administrator
Ik wou net zeggen. Heb dit een of twee jaar geleden ook maanden achter elkaar gehad op Windows 10, geen oplossing te vinden. Dacht dat de VM corrupt was ofzo, maar kon nog werken met omwegen en was te lui om opnieuw alles te installeren. Uiteindelijk maanden later na een update opeens stilletjes verholpen.
Dit is een perfect voorbeeld van een plaats waar je software moet opbouwen zodat het blijft werken als er iets extern kapot gaat. Je bouwt zoiets met plugins en providers, waarbij een provider kan breken maar nooit basisfunctionaliteit stuk gaat als een extern stukje (office) er de brui aan geeft. Best waanzinnig dat Microsoft blijkbaar Office zodanig heeft ingebouwd dat dat het startmenu kan breken.
Spijker op z'n kop.
Maar goed; Microsoft is het negeren van zulke best practices niet vreemd.
Ditzelfde euvel heeft decennia lang - letterlijk; ja - gespeeld met allerlei vormen van add-ins voor explorer.exe en in zeker de oudere versies van Windows hing daar heel de desktop-ervaring aan vast.
Oh; deze video-codec kan eventjes niet een thumbnail frame extracten om weer te geven en throwt een exception? Nou; dan crashen we toch heel de explorer zodat je een kale wallpaper zonder desktop; taakbalk; of start menu overhoudt? Makes perfect sense /s
Wel interessant dat het ook op windows 11 van toepassing is gezien ze daar bijna alles van de taakbalk en startmenu hebben herschreven. Blijkbaar zit er toch nog iets (ouds) in dat deze regressie toestaat.
Het startmenu/zoekfunctie laat je ook zoeken in officebestanden dus in die zin is de koppeling niet perse gek. In Windows 11 geeft het ook 'recommended' files aan die vanuit providers (office/onedrive en explorer denk ik) worden aangeleverd. Maar daar zal het niet in zitten gezien het ook windows 10 omvat.
Weet je niet dat Microsoft Office zich heel diep in de Windows installatie "boort"? Moet wel anders kan men de integratie tussen de Office applicaties niet voor elkaar krijgen. Die intergratie is wat Microsoft Office populair maakt bij bedrijven. Vergelijk je de MS Office applicaties apart met alternatieven, dan zijn deze niet echt beter of slechter dan de alternatieven. Maar dezelfde integratie hebben de alternatieven niet.
Dat lijkt mij eerder de reden dat het bedrijfsleven bij MS Office blijft.
Heeft die zoekfunctie überhaupt ooit goed gewerkt?
Als ik lokaal een bestand of programma zoek wil ik NIET HET OP BING PROBEREN.
Maar goed, het is wel zorgelijk als het helemaal niet meer werkt.
Heeft die zoekfunctie überhaupt ooit goed gewerkt?
Het gaat hier niet om de zoekfunctie zelf, maar het niet kunnen gebruiken van de zoekbalk, laat staan er iets in kunnen tikken.
Is het eerste wat ik uitzet: het ding vreet ruimte en heeft nog nooit iets opgeleverd.
Leuk voor je. Heeft echter niks te maken met het probleem wat zich voordoet.
oooh, dat is wel merkwaardig.
Hier nog geen werknemers en klanten met deze situatie tegen gekomen.
Maar de comments laten hier al wat perfecte "start hier met zoeken/fixen van het probleem" dingen zien, dus men is voorbereid.
Sinds ik Edge compleet uit Windows gesloopt heb werkt zoeken via het startmenu sowieso niet meer, maar ik kan nou niet zeggen dat ik het mis. Zoeken via explorer heeft in mijn ervaring ook nooit (goed) gewerkt, of je alles nu indexeert of niet.
Waar gebruiken mensen het eigenlijk voor? Ik als ik op Start klik en de naam van een programma begin te typen is dat toch filteren, niet zoeken?
Bestanden staan gewoon allemaal in hun eigen mappen, of dat nu de standaard downloads/documenten/media folders zijn of m'n eigen mappen op een andere schijf. Als ze niet in de "recente bestanden" staan in bv Word, of niet belangrijk genoeg zijn om een short-cut op m'n bureablad te plaatsen, is er Explorer, gewoon op bestandstype en/of alfabetische volgorde sorteren en ik vind alles direct.
Ik denk dat ik in de 30 jaar dat Windows bestaat de zoekfunties in totaal nog geen 10x gebruikt, of beter gezegd, geprobeerd heb.
Tip: je kan het online zoeken uitschakelen, dacht dat ikzelf daar o&o shutup10 voor had gebruikt
Het is redelijk triest dat je O&O shutup nodig hebt om alle spyware op een makkelijke manier de nek om te draaien voor een OS waar je voor de licentie hebt betaald.
Absoluut waar vind het extra-ruk gezien ik ook nog eens de pro license heb (voorheen met AD en GroupPolicies gewerkt, sinds zon 2 a 3 jr nu niet meer een groep servers 24/7 draaien )
Waarom zou het ook voor die license niet minstens *iets* toegankelijker zijn (zonder AD)?
[Reactie gewijzigd door Annihlator op 25 januari 2023 23:35]
Ik heb dit probleem op Windows 10 LTSB 2016. Het gaat dus veel verder dan Windows 10 20H2.
Toevallig ben ik een paar dagen geleden overgestapt van Office 2021 LTSC naar Microsoft 365. Met wat we nu weten, merk ik dat dit probleem zich pas is beginnen voordoen toen ik die upgrade deed.
[Reactie gewijzigd door fastandfourier op 25 januari 2023 11:36]
Heel toevallig hetzelde voorgehad sinds het 'office' logo plots anders was :-d
Hahaha
Het fijne aan de LTSC-versies is dat je dat soort verrassingen voorkomt. Welnu, het heeft niet lang geduurd voordat ik verrast werd.
To be fair, naar waarschijnlijkheid 'misbruiken' jullie de LTSC versie. Bovendien is Office ook nooit supported geweest op LTSC systemen. Je krijgt hier zelfs een melding van als ik me het goed herriner.
Ik misbruik helemaal niets. Het staat mij vrij om een gebruikte LTSC-licentie te kopen, zie arrest-UsedSoft (HvJ EU, 3 juli 2012)
Bovendien wordt Office LTSC gewoon ondersteund op Windows 10 LTSC: https://www.microsoft.com...=2#coreui-heading-kg69bnh
Ik ga dus weer terug naar Office LTSC, want het continue geüpdate van Microsoft 365 zorgt klaarblijkelijk voor problemen met mijn Windows 10.
Vandaar dat ik 'misbruiken' ook tussen haakjes heb gezet. Microsoft heeft andere intenties. Voor de rest heb je gelijk, de LTSC versie van Office is compatibel, maar je gaf zelf aan dat je 365 gebruikte. Ik had in mijn post per abuis 365 weggelaten.
Nog een kleine correctie op mijn eigen post, er was ooit een periode geweest dat 365 wel werkte, maar dat is inmiddels een paar jaar geleden. Wij zijn op die systemen ook overgestapt naar Office LTSC. Deze is echter niet verkrijgbaar voor een consument via de reguliere paden. Zelfde verhaal als Windows LTSC welke alleen 'officieel' voor enterprise en bedrijven beschikbaar is.
Vanaf begin vorig jaar gehad. Schijnt ook door een Office update 2202 te komen.
Voornamelijk last sinds overal de ClickShare applicatie is geïnstalleerd. Leuk joh...
Die heeft namelijk een Outlook integratie feature waarmee dit probleem getriggered wordt. Overigens is deze feature standaard uitgezet in een update kort geleden.
Onlangs kwam een collega met deze site met in-depth info hierover: https://call4cloud.nl/202...cross-the-8th-s-1-15-2-1/
Microsoft heeft op deze site een workaround Powershell script gemaakt die de rechten op de ShellFolders weer goed moet zetten. Dit script kan je onder normale user rechten draaien bij degene waar dit fout gaat!! Gelukkig.
Directe link naar het script wat dit probleem oplost: https://cesdiagtools.blob...hellFolderPermissions.zip
Microsoft heeft op deze site een workaround Powershell script gemaakt die de rechten op de ShellFolders weer goed moet zetten.
Alleen lijkt dit weer andere dingen te slopen bij een paar gebruikers. Ik heb ook veel problemen gehad bij een klant met ClickShare op hun systeem, maar na het draaien van het script, word het inloggen in Office gesloopt. Tot nu toe maar 2 gebruikers, maar dat zijn er alsnog wel 2 teveel. Online herstel, herinstallatie van Office en updates hebben hierbij geen zin.
😄 Je bent een van de meerdere die een mogelijke linke legt met andere apps ed.
Volgens mij ben ik een van de weinig die alles zoveel mogelijk uitzet bij de start. Ik bepaal zelf wel wat ik nodig heb bij aanvang. Maakt ook weinig uit tegenwoordig met geheugen en ssd, als het een seconde duurt om het op te starten is het al lang.
https://www.oo-software.com/en/shutup10
werkt daar prima voor. Zet ook het grootste deel van je “telemetrische” (cq MS spyware wat ze brengen als dienst) functies uit waardoor je batterij ook wat langer meegaat.
Zelf ook last van, als ik Windows Explorer herstart via taakbeheer doet hij het weer.
Lekker op tijd van Microsoft, hebben hier al ruim 1.5 week last van
Op dit item kan niet meer gereageerd worden.
Author: Jordan Perez
Last Updated: 1704674762
Views: 2084
Rating: 3.9 / 5 (34 voted)
Reviews: 98% of readers found this page helpful
Name: Jordan Perez
Birthday: 1951-02-28
Address: 146 Gregory Path Suite 538, Morganport, CA 71969
Phone: +4765790006028964
Job: Dietitian
Hobby: Aquarium Keeping, Beekeeping, Gardening, Robotics, Video Editing, Sailing, Swimming
Introduction: My name is Jordan Perez, I am a frank, Gifted, artistic, rich, lively, sincere, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.