header banner
Default

Bank of America Uyarıyor: Getiri eğrisi ters dönmüşken hisse senetlerindeki yükseliş para analizi açısından ayı tuzağı anlamına gelir


Table of Contents

    Bank of America’daki (BofA) analistlerine göre son iki hafta içinde ABD hisse senetlerindeki %11’lik artış, daha derin kayıplara yol açabilecek bir ayı piyasası rallisinin işaretlerini taşıyor.

    BofA, “açıkça daha zayıf temellere ve Fed’in bu sene enflasyonu kontrol altına almak için daha keskin faiz artışları yapmaya konumlanmasına rağmen” tırmanan piyasa için uyarı işaretlerinin yanıp söndüğünü söylüyor.

    Stratejistler, S&P 500’ü ocak ayı zirvesinden %12 gerilemesinin ardından satışların bitmediği ve keskin rallilerin ayı piyasalarındaki volatilitenin tipik bir parçası olduğunu hatırlatıyor. Kayıtlardaki benzer durumlar içinde en büyüklerden bazılarının dot-com erimesi ve küresel finansal kriz döneminde meydana geldiği konusunda uyarıyorlar. Yakından izlenen bir Hazine piyasası göstergesi salı günü resesyon sinyali vererek Fed’in ekonomiye zarar vereceği endişelerini destekledi.

    Gonzalo Asis ve Riddhi Prasad’ın da aralarında bulunduğu stratejistler, “Kötüleşen makro zemin ve piyasa dostu olmayan Fed, ABD hisse senedi kazançlarının sürekliliğini imkânsız hale getiriyor,” diye yazdılar. Fed’in herhangi bir noktada piyasanın imdadına yetişememesi muhtemel ve aslında merkez bankası enflasyona karşı mücadelesine yardımcı olmak için daha sıkı finansal koşulları memnuniyetle oluşturmaya devam ediyor. “Pratikte bu, riskli varlıkların değer kaybı anlamına gelir.”

    Şimdilik yatırımcılar hiçbir uyarıya aldırış etmiyor. S&P 500, iki yıllık Hazinelerin getirisi 2019’dan bu yana ilk kez 10 yıllık oranın üzerine çıksa bile, salı günü 11 seanstaki dokuzuncu kazancı yansıtarak %1,2 sıçradı.

    Ancak ayı piyasalarında 10 günlük büyük kazançlar yaygın. BofA stratejistleri, 1927’den bu yana 11 ayı piyasasında 10 günlük %10 ralliyi aşan dört tane örnek olduğunu yazdılar.

    Tedbirli olmak için sebep bulmak zor değil. Ukrayna’daki savaş nedeniyle hala emtia piyasaları kargaşa içinde, gübre fiyatı tavan yapan en son ürün. Petrol fiyatları yükselmiş durumda veFed’in talebe zarar verse bile yatıştırma sözü verdiği enflasyonist baskıları destekliyor.

    Boğa piyasasına inananlar, Fed’in büyümeyi yavaşlamaya zorlamasına rağmen, şirketlerin değerlemeleri haklı çıkaracak kar kazançlarını hala sağlayabileceklerini savunuyor. Özellikle Kurumsal Amerika, yaptırımların Rusya üzerindeki etkisinden en fazla yalıtılmış durumda, aynı zamanda dünya çapındaki tahviller serbest düşüşte.

    BofA’nın stratejistleri, hisse senetlerinin yükselişe devam etmesi için daha yumuşak enflasyon verisi gerektiğini söylüyor, banka ekonomistleri ise zaten böyle bir yavaşlama beklemiyor. Ayrıca, doğu Avrupa’daki gerginliğin herhangi bir şekilde azalmasının büyüme tehdidini ortadan kaldıracağı, aynı zamanda Fed’e daha hızlı faiz artışları yapması için neden vereceği konusunda da uyarıyorlar.

    Kur piyasaları, örneğin, çok daha fazla stres belirtisi gösteriyor. BofA, MOVE Endeksi tarafından ölçülen son 10 gün içinde kur oynaklığındaki artışın, VIX tarafından ölçülen düşen pay piyasalarındaki oynaklığa göre 2009’dan bu yana en büyük artış olduğunu ve hatta şimdiye kadarki en büyüklerden biri olduğunu söylüyor. 2009’daki benzer dönemin ardından S&P 500 takip eden altı hafta içinde %7 düşmüştü.

    Hisse senetleri yılın başında büyük bir geri çekilme kaydetti ve yatırımcılar şimdi piyasanın bir ayı piyasasında olup olmadığını merak ediyor. Morgan Stanley Özel Servet Yönetimi kıdemli başkan yardımcısı Katerina Simonetti Bloomberg Radio’ya verdiği röportajda, “Buna inanıyoruz” dedi.

    “Evet, aslında bunun bir ayı pazarı olduğuna inanıyoruz, uzun zamandır bir ayı pazarındayız.” dedi. Ekibi yıl içine değerlemeler, Fed sıkılaştırması, enflasyon ve büyüme yavaşlaması konusunda endişeli ve Ukrayna’daki savaş bu endişelerin çoğunu kötüleştiriyor.

    Simonetti, “Şimdi, bu, pazarda fırsat alanları olmadığını söyleyemeyiz, kesinlikle var ve yatırımcıların bunlardan yararlanacak konumda olmaları gerekiyor. Ama bunlar ayı pazarı çıkışları ve böyle görülmeleri gerekiyor” dedi.

    Bloomberg

    Sources


    Article information

    Author: Jamie Jones

    Last Updated: 1702539962

    Views: 917

    Rating: 3.7 / 5 (67 voted)

    Reviews: 92% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Jamie Jones

    Birthday: 1943-04-27

    Address: 7603 Thomas Grove, Evelynborough, ND 90094

    Phone: +4823070396032221

    Job: Data Analyst

    Hobby: Embroidery, Rock Climbing, Reading, Badminton, Skiing, Hiking, Fishing

    Introduction: My name is Jamie Jones, I am a steadfast, artistic, radiant, spirited, accessible, esteemed, capable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.