header banner
Default

Nederland is de thuisbasis van de grootste cryptobeurs Binance


Table of Contents

Binance, het grootste handelsplatform voor cryptovaluta ter wereld, verlaat de Nederlandse markt. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. Per direct kunnen gebruikers zich al niet meer aanmelden, en vanaf volgende maand kunnen in Nederland alleen nog tegoeden van het platform af worden gehaald. Ook is de app niet meer te downloaden. De reden voor het vertrek heeft volgens Binance te maken met het slepende registratieproces van de cryptobeurs in Nederland.

Ongeveer twee jaar geleden werd Binance door De Nederlandsche Bank (DNB) gewaarschuwd, omdat de beurs niet geregistreerd stond bij de toezichthouders, wat wettelijk verplicht is. Vorig jaar was die registratie nog steeds niet in orde en kreeg de cryptobeurs een boete van 3,3 miljoen euro. Zo’n registratie is verplicht voor aanbieders van cryptodiensten om bijvoorbeeld witwaspraktijken tegen te gaan. Criminelen gebruiken vaak cryptovaluta om banken en controles te kunnen omzeilen, en omdat de transacties moeilijk te achterhalen zijn.

Lees ook Aanklacht SEC tegen grootste cryptohandelsplaats Binance: een ‘web van bedrog’

Binance probeerde de afgelopen tijd aan de voorwaarden voor registratie te voldoen, maar kreeg die toch niet rond. Het is onduidelijk waar het op bleef steken. DNB doet geen uitspraken over het verloop van het registratieproces. Het bedrijf staakt nu de procedure: „Ik ben behoorlijk teleurgesteld in deze uitkomst”, zegt Roy van Krimpen, de Nederlandse vertegenwoordiger van Binance. In Nederland heeft de beurs waarschijnlijk een paar honderdduizend klanten. Wereldwijd heeft Binance zo’n 130 miljoen gebruikers en dagelijks gaat er ruim 13 miljard euro rond.

Verboden in de VS

VIDEO: BINANCE IS QUITTING EUROPE?! - Exploring Crypto Exchange Alternatives as Binance Departs Netherlands
Dutch Algotrading

Binance wil wel proberen een vergunning te krijgen om in de hele Europese Unie te mogen opereren. Dat kan onder een net aangenomen wet (de MiCAR) die volgend jaar in werking treedt. Een vergunning in één EU-land is dan ook geldig in alle andere EU-landen. In Frankrijk, Italië, Spanje en Polen heeft Binance naar eigen zeggen al wel de juiste papieren. Maar in Frankrijk staat Binance ook onder scherp toezicht van de autoriteiten voor het faciliteren van witwaspraktijken.

De cryptobeurs is in de Verenigde Staten al sinds 2019 verbannen. Daar voldeed het niet aan de juiste regels vanwege het gebrek aan een legitiem hoofdkantoor in de VS. Daarom opende Binance er een dochterbedrijf: Binance US. Maar ook dit kwam onlangs op de radar van de Amerikaanse toezichthouder en verboden in verschillende staten.

Met medewerking van Marloes de Koning.

Lees ook De belangrijkste man in crypto Leeslijst

Sources


Article information

Author: Steven Cantrell

Last Updated: 1703102042

Views: 1001

Rating: 4.4 / 5 (67 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Steven Cantrell

Birthday: 2021-06-16

Address: 87178 George Extension Apt. 236, Willistown, RI 33050

Phone: +3702411894618793

Job: Pilot

Hobby: Camping, Chocolate Making, Card Games, Archery, Running, Knitting, Reading

Introduction: My name is Steven Cantrell, I am a expert, treasured, unreserved, bold, transparent, dazzling, irreplaceable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.